20.9.08

No pensis en un elefant rosa

Si et dic que NO PENSIS EN UN ELEFANT ROSA, què és el primer que has pensat?

NO hi pensis en aquest ELEFANT! NO el vegis de color ROSA! NO imaginis com mou la seva TROMPA! NO el vegis aixecant una POTA!... crec que això que t’estic demanant és impossible, perquè l’elefant rosa ja està a la teva ment. De res serveix que et digui NO, i no importa quants NO posi davant la frase, seguiràs pensant en l’elefant.

La nostra ment treballa amb els materials que nosaltres li proporcionem, d’entrada el nostre cervell no pot negar una cosa que no coneix, i per negar allò que coneix, primer en fa una representació mental del concepte per passar després a negar-la ( X ). Segons això, podem imaginar com es duu a terme el procés quan li diem a algú: no t’enfadis, vigila no caiguis, no et sentis malament, o quan ens proposem coses com: no vull perdre el temps, no vull deprimir-me, no vull fer més aquesta feina. Estem generant innecessàriament la representació associada a un estat i a unes emocions, del que volem evitar, de forma que és bastant probable que acabi succeint el que intentem negar.

Fixa’t que tot i dir el mateix, aquestes frases transmeten impressions molt diferents:
Estic d’acord amb tu
No discrepo de tu
Mai puc evitar negar que no estigui en desacord amb el contrari del que tu rebutges.

Ara pensem per un moment en aquestes campanyes publicitàries que amb les millors intencions, ens fan arribar missatges com: “No a les drogues”, "No a la violència domèstica”, i com de diferent seria l’efecte si estiguessin redactades en termes positius, específics i conciliadors: “Gest per la pau”, “Convivència..."

Podem parlar en termes positius, definir-nos pel que volem aconseguir, verificar per on van els nostres pensaments i portar-los cap al que sí volem.
Cuida els teus pensaments i ells cuidaran de tu!!